sunnuntai 28. huhtikuuta 2013

Care For Dogs

Olimme matkamme loppupuoliskolla kun saavuimme Laosista Chiang Maihin, Pohjois-Thaimaahan. Ollessamme aamupalalla ensimmäisenä aamuna huomasin ravintolan toisessa päässä pienen keräyslippaan, jossa oli koirien kuvia. Lippaan kyljessä luki "Care For Dogs" ja sen vieressä olevasta esitteestä selvisi, että kyseessä oli koiratarha. Ja sinnehän oli päästävä. Ei kulunut kuin korkeintaan puoli tuntia niin olin jo soittanut sinne ja sopinut, että menen seuraavana päivänä käymään siellä.

Oli kuuma keskipäivä kun saavuin tarhalle. Ja kun sanon, että oli kuuma, oli oikeasti melkein +40 astetta lämmintä. Koirat haukkuivat. Tapasin henkilön, jonka kanssa olin edellisenä päivänä jutellut puhelimessa. Hän oli yhdysvalloista kotoisin oleva nainen, joka oli jo pidempään asunut Thaimaassa. Paikkojen esittelyn jälkeen sainkin vapaasti kierrellä tarhalla.

Care For Dogs on perustettu vuonna 2006  ja sen perustaja on saksalainen nainen, kenet tapasin myös pikaisesti tarhalla ollessani. Siellä on niin ulkomaalaisia kuin paikallisiakin vapaaehtoisia töissä ja sain heiltä kaikilta hyvin lämpimän vastaanoton. Ulkomaalaisista vapaaehtoisista mieleeni jäivät ehkä parhaiten kaksi hieman vanhempaa miestä, toinen Englannista ja toinen Irlannista kotoisin sekä yksi nuorempi Japanista kotoisin oleva poika. He kaikki olivat kovin mukavia ja hirmuisen eläinrakkaita. Varsinkin japanilainen poika. Hän oli ollut tarhalla jo viisi kuukautta. Hän oli kuulemma halunnut tulla tekemään jotain työtä missä saisi auttaa eläimiä ja oli löytänyt tämän paikan. "I'm in heaven, I love dogs!".

Toiminnan pääkohtia ovat koirien sterilointi ja sitä kautta kodittomien koirien määrän vähentäminen sekä suojan tarjoaminen kodittomille koirille sekä niiden adoptointi. CFD haluaa myös lisätä ihmisten tietoisuutta koirien steriloinnin ja hyvinvoinnin tärkeydestä luennoimalla esimerkiksi kouluissa lapsille, toimimalla yhteistyössä munkkien kanssa (temppelialueilla asuu suuri määrä kodittomia, ei kenenkään-koiria) ja opastamalla ja näyttämällä mallia koiranomistajille. Thaimaassa ei juuri törmää koiran lihan syöntiin, mutta sitä tapahtuu silti sielläkin. Kodittomia koiria kuljetetaan myös muihin maihin lihan vuoksi.

Tällä hetkellä siellä oli noin 175 koiraa, mutta määrä vaihtelee jatkuvasti. Kaikki koirat ovat pelastettu joko aikuisina tai pentuina tarhalle. Suurin osa tarhan koirista oli aikuisia tai nuoria aikuisia. Pentuja oli vain noin 10-15. Osasta näki heti, että ne ovat kokeneet kovia. Joiltakin puuttui jalka, jotkut olivat sokeita eikä kaikilla edes ollut silmiä. Osalla oli ihosairauksia tai pahoja haavoja. Monet koirat olivat olleet auto-onnettomuudessa, ja autoista johtuvat koirien loukkaantumiset ovatkin hyvin yleisiä Thaimaassa.

Kävin neljänä päivänä tarhalla ja sinä aikana sain tutustua moneen upeaan ja lämminsydämiseen ihmiseen sekä tietysti kaikkiin hienoihin koiriin. Kävimme ulkoiluttamassa koiria, pesemässä niitä ja antamassa niille rapsutuksia ja seuraa.

Tämä pieni tyttö oli joutunut auto-onnettomuuteen. Sen takajalka oli leikattu ja siksi sen piti viettää välillä aikaa häkissä, koska muuten se olisi ollut koko ajan riehumassa :)
Lisa.

Ja Lisan veli Scott.Scott oli reippaampi kuin siskonsa ja rakasti ihmisiä yli kaiken. Muut koirat kiusaavat sitä eikä se voi olla isolla keskipihalla. Olin juuri viettänyt paljon aikaa sen kanssa kunnes piti lähteä ja jättää se omaan aitaukseensa. Katse yritti seurata pitkälle perään..Pennulla kirpputarkistus kesken.Tässä mukava japanilaispoika, joka suostui kuvaan sillä ehdolla, että saa lempikoiransa syliin :)Pikku tyttö halkesi onnesta kun nostin sen syliin!

Tasapuolisuuden nimissä siskokin sylkkyyn.

Lisa, sen veli Scott ja kolmas koira.


Ja pieni yllätys loppuun. Mitenköhän siinä sitten lopulta kävi kun neljä päivää pyöri näiden kultaisten ja kodittomien koirien kanssa? Niinpä. Päädyimme lopulta adoptioon Eviran ja kaikkien rescue-vastaisten eläinlääkäreiden iloksi. Adoptoimme Lisa-nimisen 6-7 kuukauden ikäisen tytön. Adoptioprosessi on pitkä ja voimme odottaa uutta perheenjäsentämme vasta elo-syyskuun kieppeillä kotiin. Lisa tuotiin pentuna veljensä kanssa tarhalle. Se oli iloinen pieni hännänheiluttaja, jonka paikallinen perhe pian adoptoi. Perhe piti Lisaa vain neljä kuukautta, jonka jälkeen he palauttivat Lisan tarhalle. Lisa oli kuulemma liian ujo eivätkä he pitäneet Lisasta sen vuoksi.

Jo ensimmäisenä päivänä katseemme kohtasi ja tämä ujo, mutta ystävällisen oloinen koira lähestyi varovaisesti minua. En tiennyt tästä koirasta silloin vielä mitään, mutta jokin juuri tässä kyseisessä koirassa tuntui erikoiselta. Se halusi tulla tutustumaan. Se vietti aikaa isolla keskipihalla enimmäkseen avonaisessa häkissä tai  sen ulkopuolella. Muu ei ollut sen aluetta. Ahneemmat tarhakaverit pitivät myös huolen siitä, että Lisankin ruokakuppi syötiin tyhjäksi. Neljän päivän aikana Lisa reipastui paljon, ja aina kun saavuimme, se riensi häntä heiluen meitä vastaan. Jos jompi kumpi meistä istui penkillä, Lisa hyppäsi viereen istumaan tai loikoilemaan. Se oli kiltti, nöyrä ja niin ystävällinen. Lopulta emme voineet yksinkertaisesti muuta kuin adoptoida sen.Lisa pesulla.

Care For Dogs - www.carefordogs.org

8 kommenttia:

 1. Voi pienet kullannuput...! Näytin miehellekin nämä, ja kyllä hevimieskin heltyy tämmösistä karvaturreista :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ihmettele.. Kyllä yksi sun toinen näistä heltyy! :)

   Poista
 2. Hienoa työtä ja ihania tarinoita! Lämmittää yhden entisen viipurin likan omistajan mieltä paljon :)

  VastaaPoista
 3. Mä rakastan sua niin paljon, oot ihan uskomaton ja niin ihania kuvia.
  Itku tuli, kun katoin ne läpi. Onneks pikku-tiikeri pääsee kohta Suomeen Mauken riepoteltavaks :)

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3<3<3

   Mekin jo kovasti ootetaan pikku-tiikeriä! <3

   Poista
 4. Täälläkin tuli tippa linssiin, kun katseli tunnelmallisia kuvia. Onnea uudesta perheenjäsenestä ja jaksamista odotukseen! Kyllä oli onnellisen näköinen koiruus niissä kuvissa, joissa olitte lähekkäin :)

  T. Viipurin foorumilta Satu & Tesla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia vain, vielä menee muutamia kuukausia odotteluun, mutta toivottavasti se palkitaan sitten :) Rapsutukset Annalle eli Teslalle multa ja Maurilta :)

   Poista